Watersnijden van Metaal

Wat is watersnijden/waterstraalsnijden?

Een waterstraalsnijder, ook bekend als watersnijder of waterjet, is een industrieel gereedschap dat in staat is om een grote verscheidenheid aan materialen te snijden met behulp van een extreem hoge druk waterstraal, of een mengsel van water en een schurende substantie. De term abrasieve straal verwijst specifiek naar het gebruik van een mengsel van water en schuurmiddel om harde materialen zoals metaal, steen of glas te snijden, terwijl de termen zuiver waterstraal snijden en snijden met alleen water verwijzen naar waterstraalsnijden zonder gebruik van toegevoegde schuurmiddelen, vaak gebruikt voor zachtere materialen zoals hout of rubber.

Waterstraalsnijden (of watersnijden) wordt vaak gebruikt bij de fabricage van machineonderdelen. Het is de voorkeursmethode wanneer de te snijden materialen gevoelig zijn voor de hoge temperaturen die bij andere methoden worden gegenereerd; voorbeelden van dergelijke materialen zijn plastic en aluminium. Watersnijden wordt gebruikt in diverse industrieën, waaronder de mijnbouw en de lucht- en ruimtevaart, voor snijden, vormen en ruimen.

Watersnijders zijn bij uitstek geschikt voor zware en lucratieve toepassingen voor het snijden van metaal. Meer dan alleen de gebruikelijke materialen zacht staal en aluminium, snijden waterjets met gemak titanium, Inconel®, messing en gereedschapsstaal. Of u nu 8 inch dik titanium of 1/4 inch aluminium snijdt, u zult ontdekken dat Flow waterjets veelzijdig genoeg zijn om een verscheidenheid aan vormen en materialen te snijden.

Omdat er absoluut geen mechanische spanning, warmtevervorming of warmte-beïnvloede zone (HAZ) is, kan secundaire bewerking meestal worden geëlimineerd. U krijgt een satijn gladde rand rechtstreeks van de waterstraaltafel.

Omdat waterjets snijden met een smalle kerf, meestal 0,030″ tot 0,040″, kunnen onderdelen strak in elkaar worden genest of in een gemeenschappelijke lijn worden gesneden zodat het grondstofgebruik wordt gemaximaliseerd. Dit betekent minder afval op uw vloer en meer geld in uw zakken.

De evolutie van waterstraalsnijden

Hoewel het gebruik van water onder hoge druk voor erosie al dateert van het midden van de jaren 1800 met hydraulische mijnbouw, was het pas in de jaren 1930 dat smalle waterstralen hun intrede deden als een industrieel snijwerktuig. In 1933 ontwikkelde de Paper Patents Company in Wisconsin een papiermeet-, -snij- en -oprolmachine die een diagonaal bewegende waterstraalpijp gebruikte om een horizontaal bewegend vel kettingpapier door te snijden. Deze eerste toepassingen waren bij een lage druk en beperkt tot zachte materialen zoals papier.

De waterstraaltechnologie evolueerde in de naoorlogse periode toen onderzoekers over de hele wereld op zoek gingen naar nieuwe methodes voor efficiënte snijsystemen. In 1956 ontwikkelde Carl Johnson van Durox International in Luxemburg een methode voor het snijden van plastic vormen met behulp van een dunstraal hoge druk waterstraal, maar die materialen, zoals papier, waren zachte materialen. In 1958 ontwikkelde Billie Schwacha van North American Aviation een systeem waarbij vloeistof onder ultrahoge druk werd gebruikt om harde materialen te snijden. Dit systeem gebruikte een pomp van 690 MPa (100.000 psi) om een hypersonische vloeistofstraal te leveren waarmee legeringen met een hoge sterkte, zoals PH15-7-MO roestvrij staal, konden worden gesneden. Gebruikt om honingraat laminaat te snijden voor de Mach 3 Noordamerikaanse XB-70 Valkyrie, resulteerde deze snijmethode in delaminatie bij hoge snelheid, waardoor wijzigingen in het fabricageproces nodig waren.

Terwijl snijden met water mogelijk is voor zachte materialen, maakte de toevoeging van een abrasief de waterstraal tot een modern bewerkingswerktuig voor alle materialen. Dit begon in 1935 toen het idee om een abrasief aan de waterstroom toe te voegen werd ontwikkeld door Elmo Smith voor het vloeibaar stralen. Het ontwerp van Smith werd in 1937 verder verfijnd door Leslie Tirrell van de Hydroblast Corporation, wat resulteerde in een ontwerp van een straalpijp die een mengsel van water en straalmiddel onder hoge druk creëerde voor het doel van natstralen.

De eerste publicaties over modern abrasief waterstraalsnijden (AWJ) werden gepubliceerd door Dr. Mohamed Hashish in de BHR proceedings van 1982, waarin voor het eerst werd aangetoond dat waterjets met relatief kleine hoeveelheden abrasief in staat zijn om harde materialen zoals staal en beton te snijden. Het maartnummer 1984 van het tijdschrift Mechanical Engineering toonde meer details en materialen die met AWJ waren gesneden, zoals titanium, aluminium, glas en steen. Dr. Mohamed Hashish kreeg in 1987 een octrooi op het vormen van AWJ. Dr. Hashish, die ook de nieuwe term abrasieve waterstraal bedacht, en zijn team bleven de AWJ-technologie en de bijbehorende hardware ontwikkelen en verbeteren voor vele toepassingen die nu in meer dan 50 industrieën wereldwijd worden gebruikt. Een cruciale ontwikkeling was het creëren van een duurzame mengbuis die bestand was tegen de kracht van de hogedruk AWJ, en het was Boride Products (nu Kennametal) ontwikkeling van hun ROCTEC lijn van keramische wolfraamcarbide composiet buizen die de operationele levensduur van de AWJ nozzle aanzienlijk verlengde. Het huidige werk aan AWJ straalpijpen is gericht op micro abrasieve waterjets, zodat snijden met jets kleiner dan 0,38 mm (0,015 inch) in diameter kan worden gecommercialiseerd.

Hoe watersnijden werkt

Alle waterjets volgen hetzelfde principe van water onder hoge druk dat door een straalpijp in een straal wordt geconcentreerd. De meeste machines bereiken dit door het water eerst door een hogedrukpomp te laten stromen. Er zijn twee soorten pompen die worden gebruikt om deze hoge druk te creëren: een intensiveringspomp en een pomp met directe aandrijving of krukaspomp. Een direct aangedreven pomp werkt ongeveer zoals een automotor, waarbij water door een hogedrukleiding wordt geperst met behulp van plunjers die aan een krukas zijn bevestigd. Een drukversterkerpomp creëert druk door hydraulische olie te gebruiken om een zuiger in beweging te brengen die het water door een klein gaatje perst. Het water stroomt dan door de hogedrukbuis naar de straalpijp van de waterstraal. In de straalpijp wordt het water door een juweelvormige opening in een dunne straal gebundeld. Deze waterstraal wordt uit de straalpijp geslingerd, waarbij het materiaal wordt doorgesneden door de straal met een snelheid in de orde van Mach 3, ongeveer 760 m/s (2.500 ft/s). Het proces is hetzelfde voor abrasieve waterjets totdat het water de spuitmond bereikt. Hier worden straalmiddelen, zoals granaat en aluminiumoxide, via een straalmiddelinlaat in de straalpijp gevoerd. Het straalmiddel vermengt zich vervolgens met het water in een mengbuis en wordt onder hoge druk uit het uiteinde geperst.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van watersnijders?

Een belangrijk voordeel van watersnijden is de mogelijkheid om materiaal te snijden zonder de inherente structuur ervan te verstoren, aangezien er geen warmte-beïnvloede zone (heat-affected zone – HAZ) is. Door het minimaliseren van de warmte-effecten kunnen metalen worden gesneden zonder krom te trekken, de temperatuur te beïnvloeden of de intrinsieke eigenschappen te wijzigen. Scherpe hoeken, schuine kanten, doorboringen en vormen met minimale binnenrandjes zijn allemaal mogelijk.

Waterstraalsnijders zijn ook in staat om ingewikkelde sneden in materiaal te maken. Met gespecialiseerde software en 3-D bewerkingskoppen kunnen complexe vormen worden geproduceerd.

De kerf, of breedte, van de snede kan worden aangepast door onderdelen in de spuitmond te verwisselen, en ook door het type en de grootte van het abrasief te veranderen. Typische abrasieve snedes hebben een kerf van 1,0-1,3 mm (0,04 tot 0,05 inch), maar kunnen zo smal zijn als 0,51 mm (0,02 inch). Niet-schurende sneden zijn normaal 0,18-0,33 mm, maar kunnen zo klein zijn als 0,076 mm, wat ongeveer overeenkomt met de grootte van een menselijke haar. Deze kleine jets kunnen kleine details mogelijk maken in een brede waaier van toepassingen.

Met waterstralen kan een nauwkeurigheid tot 0,13 mm (0,005 inch) en een herhaalbaarheid tot 0,025 mm (0,001 inch) worden bereikt.

Door de relatief smalle kerf kan waterstraal snijden de hoeveelheid geproduceerd afvalmateriaal verminderen, doordat niet-gesneden onderdelen dichter bij elkaar kunnen worden genest dan bij traditionele snijmethoden. Waterjets gebruiken ongeveer 0,5 tot 1 US gal, dat anders gewoonlijk op een stortplaats kan worden gedeponeerd. Waterjets produceren ook minder stofdeeltjes, rook, dampen en verontreinigende stoffen in de lucht, waardoor de operator minder wordt blootgesteld aan gevaarlijke stoffen.

Bespaar Direct Tijd en Geld

Metaal Watersnijden Prijsopgaven Aanvragen

Geef je wensen en eisen van het project op. Binnen 48 uur ontvang je passende prijsopgaven per email. 100% vrijblijvend!

    Wat kan ik verwachten?

    De Garanties bij Waterstraalsnijden Offertes

    Jouw aanvraag is geheel vrijblijvend én je bent dus nergens toe verplicht. Binnen maximaal 48 uur ontvang jij passende offertes van onze partners.

    In maar liefst 92 van de 100 draaierij offertes matchen we succesvol een geschikte draaierij.

    Onze leveranciers zijn speciaal geselecteerd en voldoen allemaal aan gestelde kwaliteitseisen. 

    Al onze leveranciers hebben eerder aangetoond flexibel, betrouwbaar en liquide te zijn. 

    Levertijden van uw opdrachten zijn vanzelfsprekend belangrijk. Wij én onze draaierijen begrijpen dat het verkrijgen van benodigde materialen het allerbelangrijkste is voor een onderneming.

    Wij werken uitsluitend met geselecteerde metaalbewerking specialisten. Onze metaalbewerking-partners hebben natuurlijk goed opgeleid personeel, korte levertijden, hoge servicegraad en uitstekende referenties. Onze partners zijn zowel specialisten in kleine series als grote series.

    Kies voor Gemak

    Leveranciers met een juiste balans

    Is de inkoop van metaalbewerking van jouw bedrijf versnipperd?

    Of heb je weinig volume op metaalwerk, maar wel behoefte aan scherpe prijzen?

    Door metaalbewerking uit te besteden aan Metaal-Bewerking.nl bespaar je kosten. Ons doel is dat jij kosten gaat besparen. Wij hebben speciaal geselecteerde metaalbewerkers gecontracteerd, met allemaal hun eigen metaalbewerking specialisaties. Omdat wij metaalwerk bundelen hebben we betere voorwaarden. Want samen kunnen wij besparen (volume = besparing).

    Vraag jouw offerte 100% vrijblijvend aan en bekijk hoe competitief onze aanbiedingen zijn.

    Leveranciers met de juiste kennis

    Bespaar
    26%
    Succesvolle Matches
    92%
    team

    Ervaringen

    Word ook een
    tevreden klant

    De Cijfers spreken
    voor zichzelf

    Waarom je Metaal Specialisten aanvraag in Amsterdam naar Metaal-Bewerking.nl sturen?

    92 %

    Succesgraad
    Via Onze Website

    124

    Aangesloten
    Metaalbewerking Partners

    687

    Succesvolle
    Bemiddelingen

    26 %

    Gemiddelde
    Kostenbesparing

    Waarom een watersnijder gebruiken?

    Watersnijden is een zeer nuttige techniek en kan worden gebruikt om een verscheidenheid aan items te maken, waaronder veel soorten metaal. Er zijn echter enkele soorten metaal die niet profiteren van watersnijden. Deze omvatten roestvrij staal en aluminium.
    Er zijn echter nog steeds bepaalde soorten metaal die baat kunnen hebben bij de toepassing van watersnijden. Deze omvatten legeringen zoals titanium en aluminiumlegeringen.
    De meest gebruikelijke manier om watersnijden te gebruiken is als warmtebehandeling om het uiterlijk of de sterkte van de legering te verbeteren. Water kan voor dit doel worden gebruikt door het te verwarmen totdat het transparant wordt of bijna.
    Een andere veelgebruikte methode is het onderdeel enkele uren in vloeibare stikstof te laten weken voordat het in productie wordt genomen. Dit vermindert het risico op schade door oxidatie of corrosie veroorzaakt door blootstelling aan lucht, die optreedt wanneer onderdelen die zijn blootgesteld aan lucht gedurende langere tijd worden opgeslagen zonder te worden gehanteerd, verder te verminderen.

    Watersnijden nader uitgelegd

    Vóór de komst van de metaalbewerkingstechnologie was watersnijden de meest elementaire techniek die werd gebruikt bij het maken van metalen onderdelen. Het betrof het verwijderen van een deel van een werkstuk met een scherp mes en het vervolgens in het water laten vallen. De procedure die in deze stap wordt gebruikt, staat ook bekend als “watersnijden”, hoewel andere termen zoals “watersnijden” en “waterspoelen” ook voor hetzelfde proces worden gebruikt.
    Dus waarom is watersnijden zo belangrijk? Welnu, dit is een hulpmiddel dat snel ongewenst materiaal van ten minste een deel van een item kan verwijderen (en meer afhankelijk van hoe groot uw werkstuk is), waardoor het gemakkelijker voor u wordt om uw werk gedaan te krijgen. Een ander voordeel is het feit dat zoet water metalen niet zal roesten. Bovendien bespaart het gebruik van water minder tijd dan het gebruik van scherpe bits, wat leidt tot een betere productiviteit.

    Hoe water kan worden gebruikt voor metaalbewerking?

    De traditionele manier om metaal te snijden is door het te verhitten tot een temperatuur die magma creëert, dat vervolgens uit het oppervlak komt. Dit is waar mensen meestal naar verwijzen als ze zeggen “metaalbewerking”, maar het vertelt ons niet over alle betrokken processen.
    De realiteit is dat er drie manieren zijn waarop water bij metaalbewerking kan worden gebruikt:
    1) De oude manier (metaal verhitten tot hoge temperaturen)
    2) De modernere manier (warmteonttrekking uit de omringende lucht of rots)
    3) De derde en minst effectieve (een dunne laag water op een hellend oppervlak leggen).
    De derde is de meest voorkomende, maar er zijn enkele goede redenen waarom het niet goed genoeg is voor dagelijks gebruik. Als u bijvoorbeeld aan een pijp met een zeer grote diameter werkt (zoals bij elk stuk pijp), zult u merken dat de warmte die door uw vlam wordt gegenereerd, er lang over kan doen om uw werkstuk te bereiken. Dus als je maar één plek hebt waar je je werkstuk kunt plaatsen en het kunt opwarmen, zal deze analoge methode niet goed werken. Het heeft ook alleen zin als je veel toegang hebt tot lucht; als je lucht onder je voeten hebt of in een afgesloten ruimte zoals een werkplaats of garage bent, is de ouderwetse methode beter voor je dan deze.

    Hoe water te gebruiken voor het snijden van metaal?

    Watersnijden wordt gebruikt voor bijna alle soorten metaalsnijden, zowel op grote schaal als op kleine schaal. Dit geldt met name in de kunststofindustrie waar waterstralen voor veel verschillende toepassingen worden gebruikt.
    Waterstralen zijn het meest gebruikte snijgereedschap bij het snijden van aluminiumfolie. Snijden met water is eenvoudig en veilig, in tegenstelling tot andere snijgereedschappen zoals zand of slijpstenen die krassen kunnen maken op het oppervlak dat u wilt snijden. Waterstralen werken door vloeistof door bladen te spuiten die in de punt van het mondstuk zijn ingebed. De vloeistof reist snel genoeg om in een cirkelvormige beweging door het mondstuk te worden gezogen, maar niet zo snel dat het dwars door je materiaal gaat. In feite wordt de snelheid geregeld door de hoeveelheid druk die u op het mondstuk uitoefent om meer vloeistof aan te zuigen (de zogenaamde vliegsnelheid). Zodra het mondstuk zijn limietdruk heeft bereikt (de zogenaamde spuitdruk), komt er geen druk meer op en stopt het met spuiten zonder schade aan uw materiaal te veroorzaken.
    Waterstraalapparatuur is ook te vinden in veel industrieën, waaronder kunststofproductie, voedselverpakkingen, automobielproductie, chemische verwerking en verpakkingsafdichting. De waterstraal is gewoon een kleine machine die is ontworpen om schuim of soortgelijke materialen in kleinere stukken te snijden met minimale schade (waardoor dit gereedschap zeer nuttig is bij het verwerken van schuim). Het bestaat meestal uit twee delen: een mondstuk dat stevig onder een hoek wordt gehouden met vet of olie en een snijkop die twee kanten heeft – een naar u toe gericht en een naar uw materiaal dat wordt gesneden. De snijkop heeft een schuine opening aan de basis waardoor u uw materiaal binnen kunt houden terwijl u het mondstuk gebruikt.
    Het beschikbare productassortiment varieert afhankelijk van het soort materiaal dat u wilt snijden: ruwe metalen zoals aluminiumfolie of messingstrip; speciale folies zoals PVC; rubberen folie; polyurethaan folies; enzovoort…
    In veel gevallen heeft een operator specifieke informatie nodig over hoeveel vloeistof moet worden aangebracht via wat voor soort mondstukpositie (vooruit of achteruit) en hoeveel kracht er met de hand/machine moet worden uitgeoefend tijdens elke passage – al deze informatie is alleen te vinden door ervaring! En als we het over machines hebben, zijn er ook parameters zoals hoe groot moet de cirkel worden tijdens elke passage – hoe groot heeft uw machine nodig? Hoeveel ruimte moet er vanaf de rand overblijven? Deze parameters variëren van machine tot machine, dus bekijk onze speciale sectie voor meer details!

    Voor- en nadelen van watersnijden

    Ik ben een metaalbewerker. Ik heb het grootste deel van mijn carrière in de staalindustrie doorgebracht, d.w.z. het snijden van metaal. Ik gebruik al tien jaar watersnijmachines en ik vroeg me af of er nadelen zijn aan watersnijmachines of wat er aan gedaan kan worden?
    Het is niet verwonderlijk dat zoveel mensen over de hele wereld watersnijmachines gebruiken, omdat ze een geweldige manier zijn om nauwkeurig te snijden. Watersnijmachines worden vaak gevonden in 3D-printers en CNC-freesmachines en zijn daarom perfect voor bedrijven die onderdelen vanaf nul willen bewerken of wijzigingen willen aanbrengen aan bestaande onderdelen.
    Maar er is ook een keerzijde: als de machine uitvalt of giftige dampen afgeeft, verpest het alles waar je aan werkte en eindigt je werkdag eerder.
    Er is ook een ander probleem: watersnijmachines kosten meestal meerdere keren meer dan andere vormen van gereedschap (en dit omvat roterend gereedschap). In het begin lijkt het misschien een voordeel, maar uiteindelijk kan het ook een nadeel zijn. Watersnijpersen zijn duur in aanschaf en gebruik (technisch gezien zijn het systemen met een open cyclus), ze hebben speciaal onderhoud nodig (het koelsysteem heeft vaak een aparte luchtsluis nodig) en ze moeten regelmatig worden schoongemaakt (de spuitmond moet om de paar weken worden schoongemaakt).
    Deze overwegingen spelen altijd een rol bij het kopen van nieuwe apparatuur: had u watersnijdende apparatuur gekocht in plaats van roterende gereedschappen? Zo ja, zou u uzelf dan veel geld hebben bespaard? Had je betere sneden gemaakt? Dat wil je echter niet!
    In dit bericht zal ik uitleggen waarom watersnijmachines als voordelig kunnen worden beschouwd voor sommige toepassingen en als nadelen voor andere – dit lijkt in eerste instantie misschien contra-intuïtief, maar maak u geen zorgen als het niet meteen logisch is; het zal allemaal snel genoeg bij elkaar komen – en voorbeelden geven waar watersnijpersen effectief kunnen worden gebruikt met alle voordelen die daarbij horen.